5 dingen die je NIET moet doen bij het creëren van de ideale thuiswerk

2023-10-30
Desko

 

Nu thuiswerken steeds populairder wordt, is het belangrijk om te weten wat je beter niet kunt doen bij het inrichten van de ideale thuiswerkruimte. Het is verleidelijk om te denken dat je de mogelijkheid hebt om alles te doen zoals je wilt, maar er zijn enkele valkuilen die je moet vermijden. Hier zijn vijf dingen die je absoluut niet moet doen bij het creëren van je ideale thuiswerkplek

Geen duidelijke werkplek definiëren

Een van de grootste valkuilen van thuiswerkers is het ontbreken van een duidelijke en toegewijde werkruimte. Werken vanuit je bed of op de bank lijkt misschien verleidelijk, maar het leidt tot verminderde productiviteit en problemen met houding en comfort. Het is daarom erg belangrijk om een specifieke en afgebakende werkplek te creëren om efficiënt te werken.

De keuken- of eettafel misbruiken 

Als je denkt dat de keukentafel een perfecte plek is voor jouw werkzaamheden, dan zit je toch echt fout. Ondanks dat er misschien een lege tafel staat, betekent dit niet dat het een geschikte plek is om aan te werken. Het gebruik van de keuken- of eettafel als werkplek zorgt voor afleiding en ongemak. Het is belangrijk om een apart bureau of een daarvoor bestemde ruimte te hebben om werk en privé gescheiden te houden en je concentratie te behouden. De keuken is namelijk de plek waar je eet en kookt.

Slechte verlichting

Onvoldoende of slechte verlichting veroorzaakt vermoeidheid en oog belasting. Veel ruimtes in je huis hebben sfeerverlichting waar je eigenlijk niet goed in werkt. Investeer in aangename verlichting in je thuiswerkruimte om comfort en productiviteit te bevorderen. Een combinatie van natuurlijk en kunstlicht is ideaal. Neem dus niet gelijk genoegen met het soort licht dat je al in je ruimte hebt. 

Rommel toestaan

Een rommelige werkruimte verstoort je concentratie en veroorzaakt stress. Je bent eerder geneigd om je werkplek rommelig te laten worden, omdat je collega’s het toch niet zien. Houd je werkplek georganiseerd en opgeruimd om een productieve werkomgeving te behouden. Zorg dus ook dat je voldoende opbergruimte hebt, waar je makkelijke zaken organiseert. 

Oncomfortabele stoelen kiezen

Een stoel die niet ergonomisch is, leidt vaak tot rugpijn en ongemak. Investeer in een comfortabele bureaustoel die je rug goed ondersteunt en zorg voor een goede zithouding om lichamelijk ongemak te voorkomen. Ga dus niet werken aan de keukentafel stoel, deze ondersteunt je lichaam niet op ergonomisch vlak op de lange termijn. 


 

Het vermijden van deze vijf valkuilen helpt je bij het inrichten van je ideale thuiswerkplek. Het is belangrijk dat je niet te makkelijk denkt over thuiswerken en er echt voor kiest om een speciale thuiswerkruimte hiervoor in te richten. Dit leidt tot een efficiëntere en comfortabele werkomgeving, wat essentieel is als je succesvol wilt thuiswerken.